Les Champs de Bataille, Verdun

Zondag 19 juli 2015

Vandaag zijn we met de camper de berg op gereden naar het slagveld bij Verdun. Hier hebben we drie plekken bezocht.

De Tranchée des Baïonnettes, een Gedenteken met een aantal graven met onbekende soldaten van Frankrijk.

Het Ossuarium van Verdun, een monumentaal bouwwerk waarin de beenderen van 130000 (honderddertigduizend) onbekende gevallenen in de muren zijn ondergebracht. Hier is ook het Franse oorlogskerkhof van Verdun waar 15000 geïdentificeerde lichamen liggen.

Het fort Douaumont, een van de belangrijkste forten die rond Verdun lagen ter verdediging tegen Duitse invallen.

Ik zal de Tranchée des Baïonnettes hier laten zien en het Ossuarium en het fort in volgende berichten afzonderlijk beschrijven.

De Tranchée des Baïonnettes is een betonnen monument met graven van onbekende Franse soldaten. Het is een beetje in verval en het toegangshek was gesloten. Dat leidde ertoe dat de bezoekers, wij incluis, om het portaal heen liepen en door het bos naar het monument  gingen. Hier werd ons duidelijk wat in de verhalen met “De Modder” werd bedoeld. De grond is een zware, leemachtige klei die zich ondanks grasachtige begroeiing aan je schoenen vastzuigt. We kregen het niet meer van de zolen geschraapt. Kun je je voorstellen dat je hier wekenlang in een loopgraaf ligt. Alles zit eronder. Er is niet aan te ontsnappen.  We hebben een kwartier nodig gehad om het met een borstel zover van de schoenen te krijgen dat ik de camper weer in durfde. Bij mij voorin ligt een rubber mat. Ina heeft de schoenen maar uitgedaan.

Het monument volgt een loopgraaf die de naam had. Veel loopgraven en stellingen hadden eigen namen om ze te kunnen onderscheiden.

 

IMG_1489
De toegang tot de loopgraaf
IMG_1487
Panorama-afbeelding van de gang. Is mooi op volledige grootte.
IMG_1486
In elke open ruimte van het monument is een grafheuvel met een kruis

 

[tb_google_map]