Toeristentreintje en kathedraal in Bourges

Woensdag 20 juni 2018

Vandaag op pad in Bourges. een route naar het centrum gezocht. Mooi door een langgerekt park, zodat we geen last ban het verkeer hebben. Op weg naar de kathedraal komen we zo’n toeristentreintje tegen. Meteen maar ingestapt. Voor 7,50 EUR krijg je een leuke rondrit door de stad met bezienswaardigheden. Commentaar via een koptelefoontje in het Nederlands zowaar. Interessant. De stad bleek in 1466 nagenoeg geheel te zijn verwoest door brand. Vrijwel alle gebouwen zijn dus van na die tijd. Wat Ina en mij de wat sarcastische opmerking ontlokte dat er na die tijd ook niet veel meer aan was gedaan 🙂

Maar alle gekheid op een stokje. Er staan prachtige gebouwen in de stad en de stad heeft een rijke geschiedenis. we hebben weer eens genoten.

De kathedraal is het klapstuk van de dag. Veel groter dan die in Albi, vooral breder. Maar lang niet zo rijk beschilderd. Eigenlijk een beetje kaal. Ook hier weer de onherstelbare schade door de beeldenstorm van de protestanten in de 16e eeuw. Bijna alle beelden onthoofd of verdwenen. In de (valse, want niet geheel onder de grond) crypte staan nog resten van de jube. Dat was de wand die het koor van de gelovige scheidde. In Albi staat de jube nog, omdat men daar besloot een tweede koor te bouwen aan de andere kant van de kathedraal. Zal wel goedkoper geweest zijn.

Hier de foto’s. Sommige staan een beetje scheef, het val niet mee om vanuit een rijdend treintje te fotograferen 🙂