Oud en Nieuw en bezoek vrienden

Door naar het zuiden. Via Ochtendung. En Offenbach ad Queich. In Ochtendung is een camperplaatsje voor drie campers, waar er maar twee op kunnen. Gelukkig waren we daar alleen. Het restaurant is helaas gesloten wegens vakantie. De plaats ligt aan een station aan een opgeheven spoorlijntje. Dat lijntje is omgebouwd tot wandel- en fietspad en is heel populair. Voor een nacht erg rustig en goed geslapen.

We zijn een nachtje in Offenbach an der Qeuich (vlakbij Landau id Pfalz) gebleven en hebben daar in een Pizzeria aan een sportveld vlakbij heerlijk gegeten. Daarna door naar Freiburg im Breisgau. We staan op de grote camperplaats bij het vliegveld. Dat leek even en beetje rumoerig te worden, maar het veld wordt alleen gebruikt door de reddingshelikopter en een paar sportvliegtuigjes. ‘s Nachts dus geen hinder en heerlijk geslapen. In Freiburg hebben we het museum Colombi bezocht. Collectie over de geschiedenis van Freiburg

Wel even een momentje van lichte paniek. De batterijen willen niet opladen via de landstroom. Ik had in Reken ook al moeite om de landsroom aan de gang te krijgen, maar daar lukte het nog wel. Dit keer met geen mogelijkheid. Dat is wel een dingetje want we hebben wel ruim 400 watt zonnepanelen bij ons, maar in de winter is dat niet genoeg. We moeten af en toe bijladen. Ik heb een reserve acculader gekocht op een linertreffen, maar die is thuis. Als het niet lukt om de boel aan de gang te krijgen moeten we terug naar huis. Uiteindelijk na van alles te hebben geprobeerd kwam ik op het idee om eens een andere kabel te proberen. We hebben verschillende lengtes bij ons. Zo gezegd, zo gedaan en JAWEL. Het lag aan de kabel. Die was inmiddels al meer dan 20 jaar oud en heeft kennelijk een breukje opgelopen. De opluchting was groot. Alles werkte weer. Ik heb de kapotte kabel van zijn stekkers ontdaan en in de vuilnisbak gesmeten.

Oud en nieuw hebben we in rust gevierd. Er werd wel vuurwerk afgestoken maar niet op de camperplaats. Daar was het relatief rustig. Ook niemand op straat, dus geen grote uitbundigheid onder de camperrijders.

2 Januari rijden we door naar Baume les Dames. Op de camperplaats daar hebben we afgesproken met onze Zwitserse vrienden die in de buurt van Bern op bezoek waren en daardoor best dicht bij ons in de buurt. Erg gezellig en lekker gegeten. Jürg had een heerlijke gerookte kaasfondue uit Zwitserland meegebracht, wij hadden de tweede dag spareribs uit ons oventje.

De camperplaats wordt vooral door trekkers gebruikt. Bijna elke avond vol en ‘s morgens weer een grote uittocht. De eigenaar had het goed voor elkaar. Elke avond om een uur of zeven rijdt hij toeterend over de camperplaats en opent dan de receptie. Iedereen kan dan daar zijn overnachtingen betalen. Goed bedacht. We blijven twee nachten en willen bij de lokale supermarkt de was doen als we verder rijden.

In Baume les Dames begeeft onze Starlink het. Geen verbinding meer met de schotel. Dus gemeld bij Starlink. Die reageren nog dezelfde avond. Super service, ze sturen me gratis een nieuwe kabel t.w.v. € 100. Naar mijn huisadres. Ik meld terug, sorry, daar ben ik niet. Ik heb een roaming abonnement (duurder) dat wordt geadverteerd om tijdens reizen te gebruiken. Kan de kabel naar een adres in Frankrijk worden gestuurd? Nee. Starlink kan alleen naar het adres van registratie versturen. Je begrijpt dat ik daar nogal ontstemd over was. Wel een product verkopen, maar niet in staat zijn om de bijbehorende service te verlenen. Ik zal verder niet uitweiden, maar ik rijd nu rond met een onbruikbare Starlink in de garage. Uiteindelijk kreeg ik het zover dat het management toegaf dat het niet OK was. Er is gen korte termijn oplossing, maar het wordt in elk geval erkend dat er iets aan de service schort. Wij zijn de rest van de reis aangewezen op mobiele data.