Dag 19

31 juli

Vanmorgen werd ik om 7,15 uur wakker van een zacht getik op de camper. Het lijkt wat te regenen. Na weer even in slaap gevallen te zijn wordt ik wakker omdat het harder regent. Ondertussen is het tijd om op te staan.

Als Roel terug komt van het honden uitlaten ziet hij dat een van de banden van de camper bijna leeg is.

Na even wat onderzoek blijkt het ventiel lek te zijn.
Net voor we op vakantie gingen had de band aan de andere kant hetzelfde euvel. Gelukkig hebben we een bandenpomp bij ons.Dus oppompen, het ventiel dicht plakken, inpakken en naar de dichtstbijzijnde garage.
Deze is op 2 minuten rijden. We worden direct geholpen. Ze hebben niet het juiste ventiel,maar deze voldoet. T.z.t wel laten vervangen.

Na 20 minuten kunnen we verder.

We besluiten door te rijden naar Passau. Het is nu niet zo warm dus kunnen we de stad in. Onderweg zien we regelmatig de Donau.

In de verte weer het Bayerische Wald, net aan de Tsjechische grens.

Onderweg zien we weer de vele ui-vormige koepels van de kerkjes. Dit is typisch Beiers.

En dan komen we aan in Passau, een echte stad met de Donau en de kerken. Voor ons betekent het dat dit het einde is van de reis over de B8.

Was zeker de moeite waard. Jammer dat het soms te warm was om de steden in te gaan.

De stellplatz heeft alleen stroom en je moet 8,- euro parkeergeld per 24 uur betalen.Ver- entsorgen kun je er niet.

Het schijnt dat door de hoge waterstand in juni/juli het ent/versorgungsstation is weggehaald. Het water heeft hier erg hoog gestaan.
Het ligt aan de rand van de stad, op de fiets ben je er in 5 minuten.

Passau is nog steeds een bisschopsstad en ook een universiteitsstad.

We pakken de fiets en gaan de stad even in.Het eerste wat we tegenkomen is het raadhuis waarop staat aangegeven hoe hoog het water stond op 3 juni 2013!
Het heeft nog nooit zo hoog gestaan. Zelfs begin juli stonden er nog delen van Passau onder water. Helemaal boven in zie je in het klein hoe hoog dit was, en moet er nog in verf opgezet worden.

Een rondje gemaakt door de binnenstad.

De Dom St. Stephan bezocht. De vroegste bouw is laat gotisch 1407-1530 met een koepel in het oosterlijk gedeelte. Dit stuk is na een brand nog bewaard gebleven. Het huidige gebouw is barok van 100m lang en werd gebouwd van 1668-1693 ontworpen door Carlo Lurago.Het gebouw wordt geflankeerd door twee grote torens.

Het interieur is ontworpen door Giovanni Battista Carlone. Het interieur is erg imposant!

De fresco’s zijn gemaakt door Carpoforo Tencalla.

Het hoogaltaar , wat de steniging van de Heilige Stephanus laat zien, is gemaakt door Josef Henselmann in 1952.

Het orgel schijnt een van de grootste ter wereld te zijn.Het is een enorm orgel en wij hadden het geluk dat er ook nog even op gespeeld werd. Het orgel heeft 233 registers en 17.794 orgelpijpen en vier klokkenspelen.
Het eerste grote orgel dat in deze kerk was werd van 1924-1928 gebouwd door Georg Friedrich Steinmeyer, en van 1978-1980 en in 1993 uitgebreid door Ludwig en Wolfgang Eisenbarth.

Een impossante kerk, je blijft kijken, er is zoveel te zien!

Speciaal voor Femke (vriendin van Nance)en haar vriend, Maurice, een kaarsje gebrand omdat deze vriend de 28e is verongelukt tijdens hun vakantie in Zwitserland. Heel erg!
En nog een kaarsje voor Nance en haar gezin want Wyb heeft te horen gekregen dat hij over twee maanden zijn werk weer kwijt is.We hopen toch dat er nog een oplossing gezocht wordt!!! In deze boom staan de twee kaarsjes.

Op een terras nog een heerlijke ijs gegeten.

Een gedachte over “Dag 19

 1. He zus en zwager,

  Leuk verslag/foto’s, mooie kerken/natuur.
  Eindelijk foto’s van jullie zelf en de honden.
  Hele grootte ijsjes, ‘k krijg er zin in.

  Geniet er nog van en een goed weekend.

  Groetjes uit Wageningen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.