Chambord

17 juni komen we aan bij chateau Chambord. Het domein heeft een eigen camperplaats met een paar ruimere plekken. Ik kon de camper daar parkeren met de aanhanger geschaard, dwars erachter. Prima plek. Even een rondje om het kasteel en de waterpartijen gefietst. De eerste paar foto’s zijn van dat rondje.

 

Dinsdag18 juni naar het kasteel zelf. Ik had ’s morgens met het uitlaten van de hond alvast kaartjes gekocht. Je staat dan niet zo lang in de rij. De bezoekersteller stond op ruim 800.000 en dan moet het hoogseizoen nog beginnen. Dus dat worden er zeker meer dan 1,5 Miljoen. Indrukwekkend. Ook een beetje verontrustend, want achter elkaar aan door de zalen schuifelen trekt mij niet zo aan. Dat viel gelukkig erg mee. Het kasteel is dermate uit de hand gelopen groot, dat je elkaar niet in de weg loopt.

 

 

Het kasteel is het grootste en waarschijnlijk het beroemdste kasteel aan de Loire. Het ligt ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Blois, bij de rivier de Cosson in de Sologne, aan de rand van het Forêt de Boulogne in het bosrijke natuurgebied Réserve Nationale de Chasse de Chambord. Het kasteel telt 440 kamers, 365 torens en 1036 ramen. Het domein is 5500 hectare groot en is volledig omringd door een 32 kilometer lange muur. Koning Frans I van Frankrijk, die opgroeide in het nabijgelegen Blois en die graag in de omgeving jaagde, begon op 6 september 1519 met de bouw. Frans I, die veel door zijn rijk reisde, bracht zelf slechts 72 dagen van zijn regering op het kasteel door. Op een van die dagen ontving hij keizer Karel V op Chambord, die er van 18 op 19 december 1539 overnachtte toen hij op doorreis was van Brussel naar Madrid.

 Bron: Wikipedia. Klik hier voor het hele artikel.