dag 6

18 juli 2013.

Weer 8 uur op en weer is het stralend weer. Het belooft weer een zeer warme dag te worden.
Even later blijkt dat we vergeten zijn het portierraampje te sluiten. Niemand heeft ons meegenomen en al onze spullen zijn er ook nog.

Om 11 uur gaan naar de stad om een stadrondgang te maken. Van de gemeente kregen we een kaartje waarop de rondgang stond en wat er te zien is. Erg handig.

Idstein is een alleraardigst stadje met erg leuke vakwerkhuisjes!!!!!Het Kllingerhaus vind ik zelf erg mooi, maar werd gerestaureerd en stond in de stijgers met plastiek erom heen. Ook erg mooi is het Schiefeshaus (schevehuis) uit 1727.

Verder is de moeite waard: de Kanzleitor, dit behoorde vroeger bij de gebouwen van het voormalige Schloss (1565), de Hexenturm (oudste bouwwerk van Idstein). Het is in verschillende fases gebouwd. 1170 Is de eerste bouw, 1240, 1500, en zoals hij er nu uitziet is gebouwd in 1810.

Het Residenzschloss van de graven en vorsten von Nassau-Idstein is nu in gebruik als Gymnasium.

Verder is er nog de Alte Feuerwehr (1927), het Altes Amtsgericht (1588), Herrenspeicher (1745), Rathaus (1698), Hoerhof (1620) etc……..


We zijn nog in de Katholieke St. Martin Kirche (1965) geweest. Een prachtige moderne kerk opgebouwd uit grote rotsstenen. Heel strak en daarom erg mooi.

Ook de Evangelische Unionskirche uit 1340 hebben we bezocht. Toen we hier binnen stapte vielen onze monden open. Rijk aan vele schilderingen, zowel het plafond als de muren, en een prachtige stenen preekstoel.Dit verwacht je niet in een evangelische kerk. Momenteel is men deze aan het restaureren want de staat van de kerk is niet best. Zal wat kosten! We hebben dus maar wat bijgedragen aan deze restauratie.
Ook liggen hier de graven en vorsten van Nassau-Isdstein begraven.

We hebben ook nog een bezoek gebracht aan de gedenkplaats voor de euthanasieslachtoffers uit de 2e wereldoorlog. Het is een plek waar ongeveer 600 geestelijkgehandicapten uit een plaatselijke inrichting geeuthanaseerd werden en daar begraven zijn.

Idstein is de moeite waard om eens te bezoeken!

’s Avonds verzwikt Roel zijn voet op een stoeprand. Waarschijnlijk zijn enkelbanden opgerekt of iets ingescheurd. Er zit een flink ei op. Maar zien hoe zich dat ontwikkeld.