Omaha Beach

Vandaag zijn we naar Omaha Beach en het nabijgelegen Amerikaanse Oorlogskerkhof geweest.

In dit bericht de foto’s van het strand en de buiten-collectie van het bijbehorende museum. Het museum was erg interessant. Er werd onder andere een video documentaire vertoond van de invasie en de daarvoor benodigde logistiek en de enorme hoeveelheid materiaal. Vooral interessant was het inzicht in de organisatie en planning van de hele operatie. Erg indrukwekkend. Dat zie je niet in de speelfilms over D-Day. Het monument op het strand is erg eenvoudig. Wat ons opviel was de breedte van het strand. Het was eb op het moment dat wij er waren en wij vroegen ons meteen af wat het getij tijdens de landing zou zijn geweest. Eb of vloed scheelt makkelijk 300 m strand oversteken als schietschijf. In de film van het museum werd genoemd dat de tweede aanvalsgolf met het opkomende tij aankwam. Dat betekent dus dat die arme jongens van de eerste golf een heel breed strand moeste oversteken. In een van de getuigenissen die als citaat werd weergegeven stond: “Ik landde met 35 man, slechts 6 haalden de overkant van het strand. Dat was alles”. Ik word daar stil van.

 

 

[tb_google_map]