Voorbereidingen wintervakantie 2015

Hi,

Dit jaar gaan we weer een paar weken vanaf kerst op pad met de camper. Je hebt waarschijnlijk al gezien dat we een aanhanger hebben aangeschaft. Afgelopen zomer heb ik die ingericht als “sleurschuur” met de fietsen en rekken voor bakken met spulletjes. Werkte in de herfstvakantie prima, maar miste nog verlichting. Bovendien heb ik eind november geïnvesteerd in een extra zonnepaneel. Batterij erbij en een regelaar ertussen. Alles via eBay gekocht. Dat was nog een dingetje, want hetpaneel was pas na een tweede levering beschikbaar. Het eerste paneel was gebroken. De glasplaat die er boven op ligt is van gehard (keramisch) glas. Zoals de autoruiten uit de jaren 60 en 70. Die plaat was dus in een ziljoen kleine stukjes gebroken. Daardoor is het moduul niet meer waterdicht, waardoor het op termijn defect raakt. Ik had foto’s gemaakt van de schade en aan de leverancier gevraagd hoe we het probleem gingen oplossen. Ik kreeg maar één antwoord. “Excuses, het nieuwe moduul wordt vanmiddag verstuurd.” Erg tevreden met eBay dus.

De capaciteit van het zonnepaneel is 130Wp. Dat is meer dan een verdubbeling van de capaciteit die we al hadden. De batterij is 100Ah. De afgelopen week heb ik de spullen opgebouwd.

Eerst het paneel erop. Het moduul paste precies op het dak van de aanhanger, nog voor het dakluik, dus we kunnen nog uitbreiden. Gelijmd en geschroefd. De doorvoer voor de kabels met flexibel blijvende bitumenkit afgedicht en de regelaar tegen de voorwand (binnen natuurlijk). De batterij aangesloten en daarna het licht. Ik had al een jaar geleden LED-strips aangeschaft. Waren toen in de aanbieding. Het licht kan bij de zijdeur en de achterdeur onafhankelijk worden ingeschakeld. Hotel- of wisselschakeling heet dat geloof ik. Wat nu nog moet worden gedaan is een verbinding tussen de batterij in de aanhanger en de woonbatterijen in de camper, maar het was me te nat om de onder de auto te gaan liggen. Het materiaal is al wel gekocht. 6 kwadraat kabels en een 50A verbindingsstekker voor bij de koppeling.

Ik had ook nog een omvormer liggen die ik in de camper nooit had ingebouwd. Het is een goede Waeco 1024 o.i.d. In de aanhanger had ik ruimte genoeg, dus die heb ik ook geïnstalleerd. We kunnen nu 230V van de aanhanger naar de camper brengen. Als we dan de acculader van de camper afschakelen voorkomen we een kringstroom en hebben we 220V ter beschikking.

De aanhanger volgt als een zonnetje en we gebruiken zelfs minder brandstof omdat we langzamer rijden. Laatste tank heeft 1:10 gelopen. Dat hebben we nog nooit gehaald.

Ina heeft de week voor kerst alles ingepakt en we zijn kerstavond ’s middags vertrokken.