Rustige tweede Kerstdag

Vandaag hebben we het lekker rustig aan gedaan, Uitgeslapen tot een uur of half tien en lekker gedouched. Ik heb een ruime wandeling door de velden gemaakt met de honden. Schoenen dus helemaal onder de modder. Het is nogal nat geweest en de zware landbouwmachines die tegenwoordig nodig zijn om nog wat te kunnen verdienen rijden de landwegen kapot tot modderpoelen. Wel leuke dingen gezien. Er zijn altijd veel ganzen langs de Nederrijn. Je ziet ook overal afdrukken van vossen en vogelpootjes. Het was vandaag prachtig en zonnig weer. Een beetje winderig, aar daar wordt je dan lekker rozig van. Heerlijk.

Vanmiddag een tukje gedaan en naar Freek de Jonge gekeken. Daarna nog een wandeling langs de stadsgracht en door het oude centrum van Kalkar gemaakt. Er zijn nog een paar oude elementen in de stad over. De molen is de hoogste aan de Nederrijn. Hij is gebouwd met de stenen die vrijkwamen bij de sloop van de oude vervallen Hanselaer-poort.

De molen van Kalkar
De molen van Kalkar

De molen maalt af en toe nog steeds. Je kunt bij de naastliggende bakkerij molenbrood kopen. Ik kan me alleen niet aan de indruk onttrekken dat er meer brood wordt verkocht dan meel gemalen. Maar een kniesoor die daar op let. Langs de molen en de stadsgracht verder lopend komen we langs de dievenpoort. Daar werden in de middeleeuwen de boefjes van de stad opgesloten. Het heet nu “Duiventor”. Niets levendiger dan taal.

image

De onderkant van de toren is nog het origineel, maar het theehuisje er bovenop is ongetwijfeld van veel latere datum.

Kortom, een lekker rustig dagje. Morgen gaan we naar Xanten. Ina is nog niet in het nieuwe museum van Romeinse kunstschatten geweest. Ik ben daar vorig jaar met Jürg en Sabine geweest, maar ga graag nog een keer.