Museum voor Romeinse voorwerpen en Thermae in Xanten

Hier vind u enkele foto’s van deopgraving van het badhuis. In het museum heb ik niet gefotografeerd. Dit moet geen documentaire worden, ik zie liever dat u nieuwsgierig wordt en de moeite neemt dit zelf te ervaren. Dat is makkelijker dan u denkt. Xanten ligt op  maar anderhalf uur rijden van Utrecht.

Het mooiste van dit badhuis vind ik het watergebruik en de warmteverdeling. Daar is echt over nagedacht. Het water komt vers binnen aan de westkant, waar het wordt verdeeld over de verschillende ovens die baden met verschillende temperaturen voeden. De hoofdstroom gaat door het frigidarium (koude gedeelte) Naarmate het water verder komt wordt het “vuiler” en loopt uiteindelijk over naar de latrines. Een uiterst gezellig gebouwtje met ca. 40 “zitplaatsen”. Het water stroomt onder de zitplaatsen door en vliet dan naar buiten in de afvoer naar de Rijn. In deze tijd stroomde de Rijn strak langs de stad, nu ca. 10 km verderop.

De verwarming is verbluffend eenvoudig maar efficiënt. Onder de vloeren was een ruimte met zuilen waar die vloer op lag. Aan de rand daarvan stond een oven die water opwarmde. De rookgassen van de vuren die in de ovens brandden trokken onder de vloeren door om via holle tegels langs de wanden van de ruimtes te worden afgeleid naar boven waar ze naar buiten werden geleid. Zo werd het water, de vloer en de wand verwarmd. Afhankelijk van de verhouding tussen oven en ruimte werd die ruimte dan meer of minder verwarmd. Tweeduizend jaar geleden al zo vernuftig.

Hier onder de foto’s. Je zou echt een keer zelf moeten komen kijken.

Badhuis 1

imageimage

In deze betonlaag zijn afdrukken zichtbaar van schoenzolen van de bouwers. Let op de nageltjes waarmee de zolen toen werden beslagen.
In deze betonlaag zijn afdrukken zichtbaar van schoenzolen van de bouwers. Let op de nageltjes waarmee de zolen toen werden beslagen.
Een van de grootste twee ovens. Voor het warmste deel van de Termae.
Een van de grootste twee ovens. Voor het warmste deel van de Termae.