Han sur Lesse Grot

De grot van Spa-Remouchams uit, en op naar de volgende. In Han sur Lesse is het Domaine des Grottes de Han gevestigd. Dit is een combinatie van de grotten en een wildpark. Beide attracties zijn afzonderlijk te bezoeken. De grotten spreken voor zich. Het wildpark heeft lokale en historische diersoorten. De roofdieren in grote royale omheiningen, de grazers op grote, open vlaktes. Je kunt ook een kaart voor alle attracties kopen voor € 27,50. Dan mag je overal één keer in, maar de kaart is geldig tot november in het jaar waarin hij gekocht is. Je kunt dus twee keer gaan als dat beter uitkomt en toch de relatieve korting krijgen. Wij hebben het dus ook in twee dagen gedaan. Dinsdag de grotten en woensdag het park.

Dit artikel gaat over de grot. Het park komt in een volgend stukje.

De ingang van de grot ligt een eind buiten de plaats Han in de vallei van de Lesse. Je gaat na het kopen van je toegangsbewijs door het hoofdgebouw naar een perron. Daar wordt je door een grappige oude tram opgehaald en in open wagons in ongeveer 20 minuten naar ingang van de grot gebracht. Het ritje alleen is al leuk. Er rijden fotografen met valkparkieten op hun schouder met de tram mee. Ze zetten de parkiet op je schouder en maken daar dan een foto van. Kun je dan bij de uitgang van de grot kopen. Niets voor mij, zoiets. Bij de grot wordt de relatief grote groep gesplitst in een Franstalig en een Nederlands deel. Wij krijgen dus een rondleiding in onze eigen taal. Da’s makkelijk.

????????????????????????????????????
De tram bij de halte “Grotte”. (Foto: Domaine de Grottes de Han)

De grot is enorm groot. Vergeleken met Spa-Remouchamps is de begaanbare lengte groter, de zalen zijn groter en de grootste zaal (de kathedraal) is enorm. De druipsteenformaties zijn prachtig en indrukwekkend. De reputatie van de grot is zeker niet overdreven. Als je ooit in de buurt bent moet je zeker gaan kijken. We mochten zonder flits fotograferen, dus er is weer een foto-galerij.

 

 

[tb_google_map]