Laguiole

Van Fleurie zijn we naar Laguiole gereden. Dat was ongeveer 300 km. Nou lijkt dat niet zo veel, maar omdat we geen tolwegen willen rijden plant onze navigatie ons over de N- en D- wegen. Tussen Fleurie en Laguiole ligt het “Central Massif”, inderdaad, een bergachtig gebied. Mijn Zwitserse vriend Juerg zou zeggen:”Bergen?? welnee, dat zijn heuvels”, maar het Hymertje moest er behoorlijk aan trekken. Komt nog bij dat we meteen buiten Fleurie een afslag misten en dus nog wat extra mochten rijden. Zelden ben ik zo mooi verkeerd gereden. Een prachtige rit. Met een stop voor de lunch en boodschappen wel 7 uur onderweg. Maar geen spijt van.

In Laguiole zijn een stuk of 10 winkels waar je het beroemde Laguiole mes kunt kopen. De naam is niet beschermd, het is geen merk, maar een bepaalde vorm. Dat betekent dat iedereen die vorm mag maken. ook in Pakistan en China. En daar komen dan ook alle messen onder de 80 Euro vandaan. Er is Frankrijk een stichting die certificaten uitreikt voor “levend erfgoed” Zeker 6 van deze messenwinkels zijn daar bij aangesloten. Het zijn dan ook eigenlijk kleine en grote smederijen. De messen die zij maken en verkopen dragen hun eigen merk. Niet bijvoorbeeld “Laguiole” of iets dergelijks. Een goed, handgemaakt zakmes kost dan ook minstens 150 Euro. De limit naar boven is natuurlijk onbegrensd. Een van de smeden maakt high-end kunstwerken die oplopen tot 1600 Euro. Er is ook een museum bij een van de grootste en oudste smederijen. Hier is de link. Algemene info over de Laguiole messen vind je hier op Wikipedia

Ik kon het niet laten en heb mij verwend met een echt, handgemaakt Laguiole zakmes van Honore Durand. Prachtig bewerkt, met olijfhouten heft en bewerkt lemmet. In matte uitvoering met aangesmede Abeille (bij).

De foto’s van het mes, de rit en het plaatsje vindt je hier onder.

« van 2 »

 

3 gedachten over “Laguiole

    1. Ja Jürg, ein neues. Handgefertigt. Bin sehr zufrieden damit. Lebenslange Garantie. Und wenn ich es im Zukunft nochmal vorbeibringe wird es kostenfrei neu mattiert und geschärft.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.