Zomervakantie 2024

Voor de verandering gaan we dit jaar nog maar weer eens op stap. We hebben besloten een week of drie vanaf het schuttersfeest op pad te gaan. Het eerste plan was om onze in 2022 afgebroken (allebei Corona) Keltenreis af te maken, maar het hoogwater in zuid-Duitsland steekt daar een stokje voor. Ik denk niet dat de mensen die hun huizen moeten schoonmaken op ons toeristen zitten te wachten. Maar het laatste stukje gaat nog wel. Het Romeinse Forum bij Wetzlar en de Keltenwelt am Glauberg in….. Glauberg.

Romeins Forum

In Waldgrimes bij de stad Wetzlar is een Romeins Forum gevonden. O.a. een bronzen ruiterstandbeeld was een van de vondsten. Kennelijk bestond er hier een Romeinse nederzetting. Lange tijd was de consensus dat de Romeinen niet echt verder dan de Rijn zijn gekomen, maar deze vondst bewees dat ze toch veel dieper in Germania waren doorgedrongen en gevestigd dan werd aangenomen.

Bovenstaand kaartje laat zien waar het ligt. Er is niet veel van over, een paar fundamenten en een omtrek. Recent is er een replika van het gevonden ruiterstandbeeld op gezet. De grootte is aangegeven door een grindplaat in verschillende kleuren. Helaas was het bijbehorende kleine museum precies twee dagen gesloten toen wij er waren. Volg het linkje naar hun website voor meer en mooiere foto’s.

Keltenwelt am Glauberg

Door naar Glauberg. Hier is in de jaren 90 een uniek beeld opgegraven dat een Keltische heerser/sjamaan uit de 5e eeuw voor Christus voorsteld. Er werden ook verschillende graven met prachtige grafgiften als gouden sieraden en wapens gevonden. Hier is ook een mooi museum bij waar veel meer te zien was dan bij het romeinse forum. Kijk hier onder maar.

IMG_2201(1)
« van 45 »

In het museum hing een leuke overgangsfoto van een Keltisch sieraad in twee vormen. Je ziet eerst het gereconstrueerde sieraad en daarna het opgegraven origineel met schade door de tijd. Ik heb geprobeerd het met een filmpje te laten zien.

Dan nog een close-up van het prachtige halssieraad.