Heinrichshöhle Und Felsenmeer in Hemer-Sundwick

Vandaag hebben we de Heinrichshöhle bezocht. Dat is een druipsteengrot met een geregistreerde lengte van 3106 meter. Van die lengte is een klein deel begaanbaar gemaakt zodat je in het toeristische deel vrijwel overal rechtop kunt staan. De grot heeft een groot aantal prachtige stalactieten en stalagmieten, de oudste stalagmiet is onderzocht en blijkt 90.000 jaar oud te zijn. Verder zijn er prachtige formaties en aardige bijzondere vormen te zien zoals het wasvrouwtje. Kom zelf maar kijken. Een andere bezienswaardigheid in de grot is het complete skelet van een holenbeer die in de grot is gevonden. Daarnaast zijn er beenderen gevonden van mammoets, holenhyena, reuzenhert, wilde paarden, neushoorns, rendieren en nog veel meer. In de grot mocht niet worden gefotografeerd, en dat heb ik dus ook niet gedaan.

De grot ligt in een berg, de Pirckeberg, waar over een groot aantal eeuwen twee ijzermijnen zijn bedreven. Die oude mijnschachten zijn inmiddels grotendeels ingestort en hebben een heel uitzonderlijk landschap gecreëerd. Het wordt het Felsenmeer genoemd. Dat is Rotsenzee. Sommige rotsblokken laten nog duidelijke sporen van ijzerroest zien. Waarschijnlijk erts van een te laag gehalt om te ontginnen, maar genoeg om de rots en de grond eromheen rood te kleuren. Hier mochten we wel fotograferen. Dus hier een fotogalerij.

 

 

[tb_google_map]