De Vesting Ehrenbreitstein, Koblenz

Vandaag is het tweede Pinksterdag. Het is vanmorgen gelukt een paar vers gebakken broodjes te scoren bij een tankstation in de buurt. Onze dag begint dus goed. Na het ontbijt en de afwas maken we ons klaar om naar de stad te fietsen. Het is dan een uur of 12. We fietsen net als gisteren langs de Moezel naar het Deutsches Eck. Aan de Rijnoever is het dalstation van de kabelbaan. Een mooie moderne kabelbaan die over de Rijn naar de berg leidt waarop de vesting Ehrenbreitstein staat. Het is op een bergtop gebouwd waar al ruim 3000 jaar gefortificeerde bouwwerken konden worden aangetoond. Ze zijn in de loop van de geschiedenis allemaal verwoest in de verschillende oorlogen (vooral met Frankrijk) die over het land hebben gewoed. Allemaal behalve het huidige. Dat is een enorm vestingcomplex uit de Pruisische tijd. Een typisch 19e eeuws vestingwerk dat nooit is verwoest omdat de oorlogstechniek sneller ging dan er bouwkundig kon worden gemoderniseerd. Daarnaast heeft het niet aan het front gelegen toen in de eerste wereldoorlog forten nog werden gebruikt. Het is een ingewikkeld complex met tunnels en gebouwen. Erg leuk om doorheen te wandelen. In de gebouwen zijn diverse exposities ondergebracht. Hier vindt u bijvoorbeeld het kanon Greif. Een voor de Kurfürst Greiffenstein gegoten bronzen kanon van 9 ton (ja, 9000 kg) dat kogels van 80 kg kon afschieten.  Ook is het natuurhistorich Landesmuseum met een mooie overzichtelijke tijdlijn-expositie er gevestigd. Bodemvondsten uit de periode 15000 v.Chr. tot ca. 1850 n.Chr.

Als u eens in Koblenz bent is de vesting Ehrenbreitstein zeker een bezoek waard.

 

 

[tb_google_map]