Rocamadour

Zondag 17-6-2018

De route naar Rocamadour. Onderweg werd de (gloednieuwe) koppeling schijnbaar warm en ontkoppelde niet goed meer. Gelukkig weet ik dan wat te doen. Even stoppen en de koppelingskabel bijgesteld, alles weer OK.

 

Maandag 18 juni 2018

Rocamadour is na Lourdes de tweede bedevaartplaats in Frankrijk. Het is gebouwd op de plaats waar 800 jaar geleden het perfect bewaarde lichaam van een heremiet werd gevonden. Volgens de overlevering (bordje ter plaatse) wist niemand wie het was, maar hebben ze hem de naam Amadour (de liefhebbende) gegeven. Omdat hij in een rots is gevonden heet de plaats nu Roc-Amadour. In die tijd, de 12e eeuw, wist men al snel een heilige bij een onbekend lichaam te vinden.

Volgens Wikipedia:

De naam van deze heilige plaats is van het Occitaanse ‘roc amator’; de rots van Amadour. Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door Sint-Amadour als woonplaats. Sint-Amadour leidde een kluizenaarsbestaan en wordt in een legende geïdentificeerd met Zacheüs, een leerling van Jezus. Hij is ook de man van Sinte-Veronica, met wie hij samen vanuit het Heilige Land hiernaartoe vluchtte. In de 12e eeuw werd het lichaam van Sint-Amadour nog geheel intact aangetroffen in een tombe in de bergwand. Het lichaam werd in de kapel gelegd waar men vervolgens op zijn wederopstanding wachtte, die echter niet kwam. Later is het lichaam door de protestanten tijdens een van de vele godsdienstoorlogen verbrand.

Link naar het volledige artikel.

Je leest al dat het chronologisch niet helemaal senang is. Een leerling van Jezus kan onmogelijk in de vroege middeleeuwen een woonplaats in Frankrijk hebben gevonden en daar dan pas zijn overleden. Maar alla. Er is overigens weer een reliekschrijn met (een) rest(en) van Amadour. In 2016 teruggevonden in een reliekschrijn en geschonken door het Vaticaan. Kennelijk zijn de resten van het lichaam na de verbranding (door de hugenoten) door de katholieke kerk gered.

Voor iemand als ik, die niet religieus is, allemaal wat moeilijk te plaatsen.

De plaats Rocamadour is echter geweldig. Het bestaat uit drie lagen: het bewoonde lagere deel, de heiligdommen in het middelhoge deel en het kasteel op de overhangende rand van het plateau helemaal bovenop. Erg indrukwekkend. De rots is zo steil dat je alleen via trappen naar boven kan. (Inmiddels is er ook een tweetal liften gebouwd waar wij gretig gebruik van hebben gemaakt.) Onderin natuurlijk erg toeristisch. De heiligdommen echter sereen en indrukwekkend. Een bezoekster kwam op haar knieën de laatste trap op. En misschien wel alle 213 treden, je weet maar nooit. Erg devoot.

Het kasteel is een hotel voor pelgrims geworden en alleen een omloop op het dak is voor 2 EUR te bezoeken. Wel een waaanzinnig uitzicht. Je kijkt door de overhang van de rots vanaf het kasteel loodrecht naar beneden in de straat op het eerste niveau.

Wij hebben van het bezoek genoten. Helaas was ons geloof niet groot genoeg voor een wonder. Ina’s heup is nog steeds sleets.

Hier de foto’s.

IMG 5626-2016x1512
Aperture: 2.2
Camera: iPhone SE
Iso: 25
Orientation: 1
« van 43 »