Orleans, Jeanne d’Arc en de Cathedrale

Op donderdag 13 juni zijn we van Sully naar Orleans gereden. Dat wil zeggen, naar de Camping Municipale in Olivet. Dat ligt op de zuidoever van de Loire tegenover Orleans aan de Noordkant.
Een enige camping met gastvrije, behulpzame beheerders. Een heerlijk terras waar een geweldig lekker lokaal biertje getapt wordt. Wijn ook natuurlijk. Een paar keer per week komt de mobiele pizzabakker “Indian Pizza” langs die een voortreffelijke pizza vers voor je bakt vanuit een grote, ingerichte aanhangwagen.Zo lekker dat ik er twee dagen achter elkaar van gegeten heb.

  Vanaf de camping kunnen we in ongeveer 20 minuten naar Orleans. De eerste dag, vrijdag 14-6, zijn we naar de kathedraal geweest. Ik dacht dat Jeanne d”Arc hier begraven lag, maar dat was een misvatting. Haar levensverhaal vind je op hier op Wikipedia.

De kathedraal is een van de grootste in Frankrijk met prachtige ramen en negen kapellen achter het koor.

  Het huis van Jeanne d’Arc is te bezichtigen. Het blijkt een herbouw te zijn want het origineel is in de tweede wereldoorlog plat gebombardeerd. Orleans heeft het toen zwaar te verduren gehad en veel gebouwen zijn in de oorspronkelijke stijl herbouwd. In het Jeanne d’Arc huis wordt een video-presentatie gegeven over het leven van de heldin. Daarnaast is er een studieruimte waar men op afspraak documentatie kan bestuderen. Niet voor toeristen dus.