Camperplaats De Landing, Nistelrode

Vrijdag 8 september 2023

Op de terugweg naar Rees willen we nog even relaxen bij het vliegveld van de Aeroclub Nistelrode. Daar is sinds juni 2021 de camperplaats De Landing. Prachtige plek met de nodige voorzieningen in prima uitvoering, maar geen luxe zoals sanitair. Daar moet je wat mij betreft voor naar een camping. Het leuke hier is voor mij dat we aan het einde van de startbaan van de zweefvliegclubs staan. De lieren staan hier vlak naast de camperplaats en je kunt de zweefvliegtuigen zien opstijgen. Vind ik heeeel leuk. Helaas is het geen goed vliegweer. Het is warm en windstil (zie de foto van de twee vlaggen), de velden zijn nog niet gemaaid, ds er is bijna geen thermiek. Thermiek ontstaat wanneer een aardoppervlak (veld, groot parkeerterrein, donker oppervlak) sterker opwarmt dan zijn omgeving. Daar ontstaat dan een opstijgende luchtstroom (warme lucht stijgt op) waarin de vliegtuigen hoogte kunnen winnen. Ook onder cumuluswolken vind je thermiek.

Het gebrek aan thermiek zorgt dat de vliegtuigen niet te ver weg kunnen vliegen, want ze moeten voldoende hoogte houden om het vliegveld niet te missen. Voor de vlieger is dat balen, maar voor de toeschouwer levert dat veel meer starts en landingen op. En ik ben toeschouwer 😄.

We blijven hier tot zondag, dan gaan we weer naar huis. Hiermee sluit ik ook deze reeks blogs af. Als alles meezit kunnen we december weer op pad. Dan gaan we naar het Iberisch schiereiland voor een rondreis met zo min mogelijk strand.